Verhalen uit de praktijk
In deze rubriek vind je verhalen van Zorg&Werk-coaches uit de praktijk m.b.t. het gebruik van de verschillende oefeningen. Je vindt voor elke oefening een voorbeeld van een situatie waarin deze oefening door een coach gebruikt is. Hiermee willen we andere coaches handvaten aanreiken om met deze oefeningen aan de slag te gaan.
KOP-schema
Ik heb deze oefening gebruikt bij een vrouw die een aantal fysieke klachten had, die achteraf gerelateerd bleken aan een burn-out. Deze oefening was een hulpmiddel om haar situatie te analyseren en alles schematisch weer te geven. Dit heeft haar meer inzicht gegeven in haar situatie en haar persoonlijkheid.
Huidige interpretatie | Alternatieve interpretatie |
Ik heb een negatieve evaluatie gekregen. Mijn werkgever vindt me een waardeloze medewerker. | Ik heb een negatieve evaluatie gekregen. Deze evaluatie is echter slechts een momentopname, aangezien ze in het verleden altijd zeer tevreden zijn geweest. Bovendien ga ik niet helemaal akkoord met de criteria die ze gehanteerd hebben om me te beoordelen. |
Gevoel | Gevoel |
Onzeker en angstig | Zit nog met veel vragen |
Gedrag | Gedrag |
Ik voel me hier niet goed bij, maar voel me te onzeker om hier iets van te gaan zeggen. | Ik ga een gesprek aan met mijn werkgever en ik licht toe wat deze evaluatie voor mij betekent. Ik stel mijn vragen zodat ik beter begrijp waar mijn werkpunten liggen. Ik ga ook de dialoog aan rond de gehanteerde beoordelingscriteria. |
Na deze oefening is mijn klant effectief het gesprek aangegaan met haar werkgever. Het zwakte de impact van deze negatieve evaluatie voor haar af. Bovendien kon de werkgever ook begrip opbrengen voor het feit dat zij andere waarden belangrijk vindt in het werk (klantvriendelijkheid), dan deze waarop ze nu beoordeeld is (commercieel zijn). De werkgever is het engagement aangegaan om in de toekomst daar ook aandacht voor te hebben in de beoordelingen, aangezien ze haar zeker waarderen om haar klantvriendelijkheid.
Interview met mezelf
Ik heb deze oefening gebruikt bij een vrouw die haar leven maar niet op de rails leek te krijgen. Ze had enkel oog voor het korte termijn perspectief en ze wilde zo snel mogelijk terug aan het werk. Maar telkens ze op het punt stond het werk te hervatten, herviel ze in haar burn-out klachten. Deze oefening heeft geholpen om haar inzicht te doen krijgen in wat belangrijk is voor haar in het leven en haar meer oog te laten hebben voor het lange termijn perspectief.
Vaardighedenmatrix
Deze oefening heb ik gebruikt bij een vrouw die zelf aanvoelde dat ze na haar arbeidsongeval niet meer de juiste plaats zat binnen haar bedrijf. Ten gevolge van haar lichamelijk letsel kon ze immers haar staande job niet meer uitoefenen. We hebben deze oefening gebruikt om een zicht te krijgen op de taken die zij graag doet en dus meer aanwezig zou willen zien binnen een nieuwe functie.
Succesverhaal
Een klant wist niet meer goed welke job nog bij haar paste. Ze zat niet goed in haar vel en kon geen duidelijke richting bepalen. We hebben haar gevraagd om twee succesverhalen uit te schrijven. Twee verhalen in het leven waar ze zelf trots op was, omwille van haar eigen aandeel in het verhaal. Ze kreeg de opdracht om zelf drie positieve eigenschappen van haarzelf uit de verhalen te halen én om duidelijk te benoemen waar ze precies trots op was.
De twee succesverhalen die de klant aanhaalde kwamen duidelijk uit de sector waarin ze momenteel werkte. Het maakte voor haar terug duidelijk dat datgene waar ze goed in is én datgene wat ze belangrijk vindt in het leven, terug te vinden waren in haar huidige job. Doordat we op zoek gingen naar het aspect waar ze dan precies zo trots op was in haar succesverhaal, werd duidelijk welke aspecten van haar job het belangrijkste zijn voor haar. Door een beter zicht hierop te hebben, kon ze het gesprek met haar leidinggevende beter voorbereiden. Dit was nodig omdat ze ook zal moeten aankaarten dat ze een aantal dingen in haar job niet meer kan doen omwille van haar gezondheidsbeperking.
Online dagboek
Coachees die het dagboek frequent gebruikt hadden getuigden achteraf dat dit een belangrijk hulpmiddel was geweest om terug te leren zien wat hen energie kost en energie geeft. Ze gaven aan dat ze dit zelf niet meer konden zien door hun gezondheidsbeperking. Sommige coachees bleven het dagboek ook gebruiken nadat de coaching was afgelopen. Eén coachee getuigde: “Ik gebruik het dagboek nog steeds. Als ik in een dipje zit kijk ik: wat geeft mij energie, bijvoorbeeld wandelen met de hond en dan doe ik dat ook effectief. Ik ken mijn lijst van energiegevers ongeveer van buiten.”
Waarden top 10
Ik heb de waarden top 10 gebruikt bij een vrouw om tot een lijst te komen van de waarden die zij echt belangrijk vond in haar werk en leven. Eén van de waarden die in haar top 10 stond was beheersbaarheid. Deze waarde had ze een lagere score gegeven in haar huidige situatie dan in haar gewenste situatie. Wanneer we deze waarde uitgebreider aan het bespreken waren, kwam ze tot de conclusie dat ze moeite had om de tijd af te bakenen die ze besteed aan het verzorgen van patiënten door te veel extra taken er bij te doen. Door hiervan bewust te zijn, gaat ze dit in de toekomst beter afbakenen. Ze gaat duidelijker communiceren naar haar patiënten welke taken er in haar dienstverlening passen en welke niet. Hierdoor kan ze haar planning beter afwerken zonder te veel stress die er bij komt door patiëntbezoeken die te veel (onnodige) tijd in beslag nemen.