Doel van het Zorg & Werk portaal
Het Zorg&Werk portaal biedt informatie, know-how, concrete tools, tips en een stappenplan om medewerkers aan de slag te houden bij psychische of fysische moeilijkheden, of een succesvolle werkhervatting na uitval omwille van gezondheidsbeperkingen mogelijk te maken.
Doel van de Zorg & Werk coach
De Zorg & Werk coach is een neutrale, externe persoon die meer houvast wil bieden aan medewerkers met moeilijkheden. Dit doet hij door een brug te slaan tussen enerzijds het zorgnetwerk (huisarts, adviserend geneesheer, CGG, mutualiteit, psycholoog,...) en anderzijds het werknetwerk (werkgever, leidinggevende, HR, vertrouwenspersoon, preventieadviseur, werkgeversorganisaties, GTB en VDAB).
Wat bieden we concreet?
Als begeleider vind je hier een volledige toolkit aan de hand van een vierstappenplan: intake, analyse, aan de slag en opvolging. Per stap vind je meer informatie, voorbeeldvragen, aandachtspunten, de gewenst attitude en heel wat concrete tools. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om werknemers persoonlijk en nauwgezet in een beveiligde ruimte op te volgen o.a. door het online dagboek.
Het coachingstraject is maatwerk. Afhankelijk van de situatie en de noden van de werknemer en werkgever kan je al dan niet langer bij een bepaalde fase blijven stilstaan. Veel zal afhangen in welke mate de hulpvraag concreet is en of alle partijen op dezelfde manier naar de situatie kijken. Tijd en energie investeren in de intakefase lijkt onontbeerlijk om dit als coach te kunnen bepalen.
Dit portaal, alsook de methodiek werd ontwikkeld in het kader van het ESF-project 'Depressie & Werk' en is gebaseerd op literatuuronderzoek en praktijkervaring. Er werden 30 coachingstrajecten opgezet om na te gaan op welke manier deze coaching succesvol kon zijn. Aangezien we er bovendien van overtuigd zijn dat dezelfde methodiek gehanteerd kan worden bij mensen met een fysieke beperking, hebben we nadien dit portaal uitgebreid naar de ondersteuning van medewerkers met verschillende soorten moeilijkheden. Hiervoor werden ook elementen van het ESF-project 'FABIA' geïntegreerd in dit portaal Dit project had als doel om mensen met aanhoudende lichamelijke klachten en/of chronische pijn te ondersteunen bij hun zoektocht naar een geschikte job en/of het behouden van hun job.
Stappenplan:
Intake
Kennismaken, een eerste verkenning en het bepalen van doelen
Analyse
Analyse van de noden en mogelijkheden van de deelnemer
Aan de slag
Opmaken van een concreet actieplan en terugkeer naar het werk (indien van toepassing)
Opvolging
... van de persoonlijke leer- en aandachtspunten op het werk