Intake gesprekken
In de intakefase ga je na hoe de situatie van de werknemer en de werkgever er uit ziet, wat de mogelijkheden nog zijn en wat eventueel de beperkingen. Nadien zet je samen met hen de krijtlijnen voor de verdere richting van coaching uit. Tijd en energie investeren in deze fase zorgt ervoor dat je een persoonlijk en op maat uitgewerkt traject kan opstarten.
Te bevragen topics
In de intake fase gebruik je in grote lijnen drie vragen als kapstok:
- Wat brengt je hier?
- Waar wil je naartoe?
- Hoe ziet je situatie er uit?
Een bruikbare leidraad hiervoor is het KOP-schema.
De bedoeling is dat je tijdens het intakegesprek helder krijgt wat de coachee verwacht van deze begeleiding.
Indien de verwachtingen van de coachee zich eerder situeren op zorgvlak en hij nog geen vraag heeft naar werk, is dit traject voor hem op dit moment geen geschikte optie. Verwijs hem dan door naar gepaste zorgbegeleiding ((huis)arts, CGG, privépsycholoog, kinesist, ergonoom,…). Twijfel je aan de psychische draagkracht van je coachee, laat hem dan de CES-D invullen. Bespreek de resultaten van deze test, en beslis samen of het Zorg en werk-traject momenteel geschikt is voor de coachee.
Tijdens deze fase is het belangrijk om te achterhalen wat de aard van de werkrelatie is tussen jou en je coachee om je interventies hier op af te kunnen stemmen. Gebruik hiervoor de fiche van het Brugs model (leidraad + flowchart).
Indien tijdens het intakegesprek het niet lukt om het verhaal van de coachee helder te krijgen, kan de oefening ‘start van de begeleiding’ meegegeven worden als huiswerkopdracht.
Om de communicatie tussen werkgever en werknemer te vergemakkelijken verzamel je best al tijdens dit gesprek de contactgegevens van beide partijen. Daarnaast kun je ook de contactgegevens vragen van eventuele andere zorgverstrekkers in het netwerk van de coachee. Gebruik hiervoor het invulblad personalia.
Andere topics om aandacht voor te hebben tijdens het intakegesprek:
- Opleiding- of werkverleden
- Psychische draagkracht
- Fysieke mogelijkheden
- Tijdsbesteding van de coachee (zie hiervoor de oefening ‘agenda’)
Ter voorbereiding van het volgende gesprek kan je de coachee al doorverwijzen naar het zorgwerkportaal, in kader van eigen psycho educatie.
Attitude van de coach
Geïntegreerde benadering - Uit onderzoek blijkt dat het vroegtijdig betrekken van de werkgever in het coaching traject een positieve samenhang heeft met de hertewerkstelling van de werknemer. Als het nuttiger is voor het coachingsproces om gesprekken met de betrokken partijen apart te houden bewaak dan goed de privacy van de betrokkenen en geef als coach spontaan geen informatie of inschatting van iemands houding aan anderen door.
Indien de werkgever vragen heeft over hoe hij het best kan omgaan met de werknemer, verwijs hem dan door naar de fiches voor de werkgever op het Zorgenwerkportaal. Overloop eventueel deze fiches samen met de werkgever in een apart coachingsgesprek.
Ingebed in bestaande zorg- en werknetwerk – Het is belangrijk om tijdens de intakefase duidelijk te krijgen wie de steunpunten zijn in het netwerk van de coachee.
Aandachtspunten
Wees transparant in je communicatie met alle betrokkenen. Rond gesprekken telkens af door de besproken punten kernachtig samen te vatten en met een duidelijke afspraak over welke informatie op welke manier aan de andere partij(en) wordt teruggekoppeld.
Tools
Folder Zorg & Werk portaal & tijdlijn Zorg & Werk begeleiding
Tijdens de intake zelf
- Oefening Personalia
- Oefening KOP schema_-_leidraad_voor_coaches
- Fiche Brugs Model (leidraad + flowchart)
- CES-D: Leidraad voor coaches en invulblad voor coachees
Als huiswerkopdracht