Opvolging gesprekken
Te bevragen topics
De opvolgingsfase geef je vorm op basis van volgende kapstok-vragen:
- Waarover ben je tevreden?
- Hoe houd je het vol als er niets beter is?
- Waaraan zal je merken dat een volgend gesprek met je coach niet meer nodig is?
Spreek af om meer te doen van datgene waarover je coachee tevreden is.
Het EARS-schema is hiervoor een bruikbare leidraad.
Topics om aandacht voor te hebben tijdens een opvolgingsgesprek zijn:
- Psychische draagkracht
- Fysieke mogelijkheden
- Moeilijke momenten // hervalpreventie
- Afronden van coaching
Attitude van de coach
- Meerzijdige partijdigheid
Als coach heb je een sterke bemiddelden rol en is het je betrachting om zowel de deelnemer als de werkgever mee te krijgen in het integratietraject. Hiertoe vind je zowel fiches voor werknemers als werkgevers in de toolbox.
Als coach heb je een unieke meerzijdig-partijdige positie. Dit vraagt dat je ten alle tijden de individuele privacy van alle betrokkenen in het traject respecteert! - Maatwerk
Complimenten als waardering van geleverde prestaties geven energie aan mensen om zo veel mogelijk zelf te handelen of initiatief te nemen. Merk samen met de deelnemer de veranderingen, hoe klein ook, die er zijn op en erken ze. De deelnemer zette immers zijn eigen ‘power’ in om tot verandering te komen.
Merk op dat de hierboven vernoemde ‘deelnemer’ zowel de werkgever als de werknemer kan zijn. - Duurzaamheid
In de loop van de coaching werkte je aan een duurzame nieuwe samenwerking en netwerk op de werkvloer en met de zorgpartners. De deelnemer verwierf nieuwe vaardigheden doorheen het traject opdat hij/zij op zelfstandige manier voor toekomstige problemen zelf zijn krachtbronnen kan inschakelen. Erken je deelnemer en zijn netwerk in de proces. Werk samen aan een visuele of schriftelijke neerslag van een houvastplan met het aanspreken van steun- en krachtbronnen/personen.
Aandachtspunten & valkuilen
- Gebruik het online dagboek om samen het verloop van de opstart te bespreken
- Sta voldoende stil bij de dingen die wel goed lopen op het werk , maar soms vanzelfsprekend en evident zijn.
Tools
- algemeen EARS schema om te onderzoeken wat al beter/anders is
- gespreksleidraden:
- oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen bij moeilijke momenten. Bijvoorbeeld: antipieker technieken, leren nee zeggen: oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten
- Een leidraad over hoe je samen met de werknemer een soort noodplan of EHBO-kit kan opstellen. Wat kan de werknemer doen wanneer het een dag wat minder gaat of wanneer er signalen zijn dat hij/zij gaat hervallen? Opstellen van het houvastplan.