Aan de slag gesprekken
In deze fase dient er naar gestreefd te worden om werkgever en werknemer snel professionele hulp te bieden en de belangen van alle partijen evenwichtig aan bod te laten komen.
Te bevragen topics
Om het persoonlijk contact met werkgever en werknemer vorm te geven zijn er vier belangrijke punten die besproken dienen te worden, zie fiche: Gesprek opmaak actieplan:
- de huidige situatie
- de verwachtingen en mogelijkheden van werknemer en werkgever
- de voorbereiding van de terugkeer (indien van toepassing)
- en het voorkomen van terugval/uitval
Nadat je reeds een grondige analyse en duidelijke afspraken gemaakt hebt met de werkgever, kan je dit uitwerken in het Sjabloon actieplan en voorbeeld en laten ondertekenen door de betrokken partijen. Dit actieplan biedt de coachee een handvat om aan de slag te gaan. Na de opmaak van het actieplan en de werkhervatting is het belangrijk dat er opvolging door de coach Opvolging contact met werkgever is en dit zowel op korte als op lange termijn.
Attitude van de coach
- Meerzijdige partijdigheid
Meerzijdige partijdigheid is een belangrijk begrip wanneer er contact met werkgever en werknemer plaatsvindt. Je kan als coach ter voorbereiding op het gesprek eens een kijkje nemen bij het stuk onder 'Werkgever: aan de slag' om zo een goed zicht te hebben op wat de leidinggevende kan doen of betekenen voor zijn werknemer. Om het gesprek met een werkgever en werknemer zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er enkele vaardigheden nodig. Het zou kunnen dat je bepaalde vaardigheden al in grote mate bezit, terwijl andere vaardigheden voor jou nog onbekend terrein zijn. Als coach is het belangrijk om een goed contact met de werkgever en werknemer te voorzien. Je streeft ernaar om het contact aangenaam te houden. (zie Contact opbouwen met werkgever). - Maatwerl
Wanneer een werknemer gedurende een lange periode afwezig is geweest, duiken er vaak vragen op bij de werkgever en collega’s. Het risico bestaat dat de werkgever een gekleurd of zelfs foutief beeld heeft door een te beperkte kennis over de problemen. De kans hiervoor is nog groter als het gaat om psychische problemen zoals depressie en burn-out. In elk geval dien je goed met beide partijen te bekijken wat en hoe er gecommuniceerd kan worden. Om over depressie en burn-out te communiceren met de werkvloer kan je informatie en tips geven uit de Fiche over depressie communiceren met werkgever. Mensen die niet (meer) aan het werk zijn kunnen verschillende statuten hebben. Aan elk statuut zijn er bepaalde voorwaarden, maatregelen, rechten en plichten verbonden. Voor de meest recente info hieromtrent, zie www.aandeslag.be en www.vdab.be/arbeidshandicap. - Empowerment
Het online dagboek kan door de coachee verder opgevolgd worden in de aan de slag fase. Wanneer de coachee het werk hervat, gaat dit extra energie vergen. Het is dan belangrijk dat het energieniveau op peil wordt gehouden. Door de permanente ondersteuning van het online - dagboek vergroot je het empowerment van de coachée en zijn veerkracht.
Aandachtspunten & valkuilen
- Ter voorbereiding op het gesprek met werkgever en coachee, kan de coach aan de beide partijen de vier oplossingsgerichte stappen doorgeven (Wat brengt je hier? Waar wil je naar toe? Wat gaat er al goed? Wat is er nog nodig?).
- Partijen helpen in het zoeken naar oplossingen en het maken van afpraken, waar beide partijen zich goed in voelen en zich in kunnen vinden.
- De verantwoordelijkheid voor oplossing zoveel mogelijk bij de partijen leggen.
- De verschillende visies en verhalen naast elkaar leggen.
- De gemeenschappelijke zaken eruit halen en deze aankaarten.
- De inspanningen van zowel de werkgever als de coachee waarderen en benoemen in het gesprek.