Aan de slag
De fase ‘aan de slag’ kan je opvatten op twee manieren. Enerzijds is het goed om voor jezelf op te lijsten wat je zelf kan veranderen nog aan de situatie en daarin actie onderneemt. Anderzijds, in het geval dat je al een tijdje niet meer aan het werk bent, betekent aan de slag gaan ook letterlijk terug aan het werk gaan. In dat geval is het niet altijd evident om de stap te zetten.
Misschien voel je je schuldig of stel je je vragen zoals: Wat denken de collega’s wel niet van mij? Wat denkt mijn leidinggevende? Ga ik mijn werk nog wel aankunnen? Wat is er allemaal veranderd? Of wat als je je carrière een andere wending wil geven? Of wat als je een andere functie moet aannemen omwille van lichamelijke moeilijkheden? Of misschien vraag je je af of je de reden van je ziekteverlof best aan je werkgever vertelt of niet?
Weet dat de 'actiefase' altijd een geleidelijk proces is. Of het nu ten gevolge van lichamelijke problemen is, of van psychische, er komen altijd heel wat moeilijkheden bij kijken waardoor de acties niet altijd gemakkelijk zijn om in de prakijk toe te passen. Zeker niet als het gaat om moeilijkheden zoals het overwinnen van bepaalde angsten, leren positief denken,...
Weet dat je in geen geval altijd hoeft te wachten met werkhervatting tot je helemaal hersteld bent of tot je problemen allemaal opgelost zijn.
Als je uiteindelijk beslist om je collega’s en directe baas op de hoogte te brengen van je problematiek, kun je altijd zelf beslissen hoe ver je hierin gaat. Je kan je verhaal alleen in grote lijnen vertellen of met meer details. Dat bepaal je zelf. Als je ziekte rechtstreeks verband houdt met het werk is het zinvol dit ter sprake te brengen. Bij voorkeur doe je dit met je directe leidinggevende. Indien dat moeilijk is, dan kan je dit gesprek doen met andere actoren. Vraag hun in dat geval expliciet om vertrouwelijk en discreet om te gaan met jouw verhaal.
Om je mogelijkheden om terug aan het werk te gaan vorm te geven kan je terecht bij:
- Je werkgever / je leidinggevende
Wanneer je na een periode van ziekte je werk wil hervatten, dan doe je dat best door met je werkgever of leidinggevende contact op te nemen. Misschien heb je vragen in verband met werkomstandigheden en –organisatie om de terugkeer mogelijk te maken? Mogelijks heeft ook je werkgever bepaalde verwachtingen in verband met je werkhervatting. Dit bespreekbaar maken en samen goede afspraken hierover maken is erg belangrijk. - De preventieadviseur arbeidsgeneesheer, vertrouwenspersoon, preventieadviseur psychosociale aspecten, personeelsdienst of medische/sociale dienst
Vind je het niet makkelijk om werkomstandigheden en -organisatie met je werkgever te bespreken, dan kan je je ook richten tot andere actoren verbonden zijn aan jouw organisatie. Deze mensen kunnen je helpen zoeken naar manieren waarop je werkhervatting het best kan plaatsvinden. Deze mensen eventueel ook optreden als een soort bemiddelaar tussen jou en je leidinggevende. - De Zorg & Werk coach
Vind je het niet zo evident om je moeilijkheden te bespreken met je werkgever of andere actoren op de werkvloer of blijf je het moeilijk vinden om de stap naar werkhervatting te zetten (bv. omdat je met heel veel vragen zit, omdat zij een deel van het probleem zijn of omdat het lang geleden is dat je contact had), dan kan je terecht bij een Zorg & Werk coach. De Zorg & Werk coach begeleidt en ondersteunt jou bij de implementatie van je acties en bijvoorbeeld bij je werkhervatting indien je afwezig was.
Je staat er dus duidelijk niet alleen voor!
We adviseren je om in het werkhervattingsgesprek (met je leidinggevende of iemand anders) altijd vier dingen te bespreken:
- Hoe gaat het nu met je? Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn je beperkingen?
- Hoe is je uitval er gekomen?
- Wat heb je zelf gedaan hebt of ben je van plan om te doen om hiermee beter om te gaan?
- Wat je nodig hebt van je werkplek of van concrete personen bij je terugkomst en opvolging?
Bijvoorbeeld: opstarten met halftijds werk, bepaalde taken al dan niet opnemen, meer begrip/erkenning,...
Om een werkhervattingsgesprek goed te laten verlopen is het goed om volgende vuistregels in acht te nemen:
- Spreek altijd vanuit de ik-persoon: ‘ik voel me…’, ‘ik denk…’, ‘ik zie….’
- Geef duidelijk aan welke concrete aspecten in je werk je het moeilijk gaan maken/gemaakt hebben
- Geef aan wat de gevolgen zijn/waren voor jou
- Verwoord wat je zelf kan doen en wat je verwacht in de toekomst
Aanmelden?
Aanmelden voor een begeleiding door de Zorg & Werk coach? Klik hier